Ämne Progress:

Nu vet du vad du vill ha och hur du ska uttrycka dig. Men, särskilt för små företag som sällan rekryterar kommer nu frågan: var ska jag söka? En helsida i DN är inte aktuellt. Arbetsförmedlingen är bra för många men inte för alla. Många gånger söker man någon med specialkompetens och är rädd att få för många sökande som man inte klarar av att hantera. Vi vill också vara säkra på att de som söker inte är några problemsökare som ställer till med en scen om de inte får jobbet. Det har hänt mer än en gång att den som inte fått jobbet dragit arbetsgivaren inför rätta. För småföretag är det en mycket dyr och förödande process.

Vår rekommendation är alltid att söka i befintligt nätverk först, dock utan att anställa familjemedlemmar, Men vi har rätt till max 80% och just denna fråga är mycket situationsbunden.

Kanaler

Ladda ned lista över kanaler att ropa ut att man vill anställa. Se över dem och ta bara de som du tror på.

Klicka här för att ladda ned listan
Se svar

Nu är det inte upp till dig längre. Har du gjort förarbetet väl ska du nu ha ett visst antal svar du är nöjd med.

Beslutet ligger dock hos dig: Är du nöjd över kvaliteten på de som kommit in? Är svaret “Ja” så är det bara att gå vidare. Är svaret “Nej” är det inte värt att gå vidare. Då är det bättre och billigare att stoppa redan här och börja om, men förmodligen bör du utvärdera vad som gick fel och göra en eller flera korrigerande åtgärder.

Målet är att du eller de som sedan väljer ut vem som ska intervjuas ska känna sig nöjda över de ansökningar man har till hands. Känner ni er nöjda är det bara att fortsätta!
Notera att det inte alltid är en formell ansökan som behöver komma in pappersvägen. Det kan vara enklare än så; någon kanske ringt och sagt att man är intresserad. Tänk på att dessa processer är till för er och inte tvärtom. Ju enklare det är desto bättre. Däremot får det inte bli så enkelt att det inte blir meningsfullt!

Att göra nu
  1. Välj kanal och testa den. Vi rekommenderar att om du inte är ute i en rekryteringsprocess just nu så testar du ändå ditt nätverk. Ställ frågan: “Om jag skulle nyrekrytera, vem skulle du rekommendera då?” Det är nämligen bra att träna både dig och din omgivning på den frågan, för det lär bli aktuellt förr snarare än senare.